Ce provocari poate intalni in viata si la scoala un copil supradotat?
Vei vedea ca nu sunt putine. Pe cat de sunt de exceptionali copiii supradotati, pe tot atat sunt de vulnerabili. Imaginile de mai jos poate te vor ajuta un pic….
8 Lucuri Pozitive in Supradotare
1. Temele în cadrul claselor speciale pentru copiii supradotaţi sunt mult mai interesante şi învăţăm întotdeauna lucruri noi.
2. Avem ocazia să facem activităţi diferite: proiecte, călătorii şi altele
3. Dacă facem parte dintr-o clasă specială, întâlnim noi colegi şi ne putem face prieteni care să ne înţeleagă.
4. Şcoala este uşor de înţeles pentru noi.
5. Îi putem ajuta pe ceilalţi.
6. Prietenii şi ceilalţi copii ne vor admira. (dar admiratia te obliga apoi si de fapt in sinea ta ai vrea sa fii liber sa gresesti, sa nu ai nici o obligatie de a iti pastra o imagine in ochii celorlalti)
7. E un sentiment frumos să fii deştept.
8. Ne gândim la un viitor mai bun.
Mai sunt şi alte lucruri care nu sunt incluse în listă?
Gandeste-te: ……………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………
8 Lucruri Provocatoare in Supradotare
1. Pierdem anumite activităţi pe care alţi copii au şansa să le facă.
2. Avem de realizat muncă suplimentară la şcoală.
3. Se fac glume pe seama faptului că suntem deştepţi.
4. Ceilalţi copii ne cer ajutorul tot timpul.
5. Multe lucruri pe care le facem la şcoală sunt mult prea uşoare şi plictisitoare.
6. Dacă ne terminăm temele pentru şcoală mai devreme, nu mai avem ce lucra şi ne plictisim.
7. Prietenii şi colegii de clasă nu ne înţeleg întotdeauna.
8. Părinţii, profesorii şi chiar colegii de clasă aşteaptă prea mult de la noi. Toţi se aşteaptă să luăm întotdeauna 10.
Mai sunt şi alte aspecte ce nu sunt incluse aici?
Gandeste-te: …………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………
Inca Confuz?
Ce înseamnă că sunt supradotat? Cum am ajuns să fiu supradotat?
De ce nu sunt şi alţi colegi supradotaţi, dacă şi ei au note bune?
Supradotat înseamnă că ar trebui să iau tot timpul numai note de 10?
Supradotat înseamă că sunt inteligent?
Supradotat înseamnă că sunt ciudat? Înseamnă că sunt bun la orice?
Înseamnă că pot fii automat un bun artist, muzician, dansator?
Înseamnă că sunt mai bun decât oricine altcineva?
Înseamnă că nu am voie să fac greşeli?
Hai sa incercam sa-ti dam niste definitii, la care inca lucreaza oamenii de stiinta. Asta nu inseamna ca lucrurile sunt deja clasificate sau ca studiile despre supradotare s-au incheiat. Inca se studiaza…si se studiaza…
Conceptul „supradotat” a fost definit în multiple feluri:
Sa clarificam cateva detalii legate de concept. Supradotatul se naste si se formeza astfel: se naste cu potential si se formeaza ca sa-si realizeze potentialul. Judecand punctul 1 majoritatea copiilor se nasc cu potential, dar dintre acestia putini au forta de a merge pe drumul spinos al realizarii potentialului. Cei care o fac, dovedesc in primul rand motivatia de a duce la bun sfarsit ceea ce-si propun. Pe acesta baza dezvolta creativitatea ce le permite sa gaseasca mijloacele si caile necesare atingerii obiectivelor, iar pe baza creativitatii dezvolta abilitatile cognitive inalte specifice supradotarii. Nicaieri nu se pune problema de a considera capacitatile proprii in raport cu ale altora pe relatia dihotomica destept-prost, decat daca definim prostul ca fiind persoana care nu are rost. Supradotatul isi gaseste un rost al sau in vreme ce ceilalti nu stiu ce doresc. Niciodata supradotatul insa nu cauta sa jigneasca sensibilitatea altora care nu-si gasesc inca rostul. Copiii ajutati fiind sa-si gaseasca un rost al lor, incep sa evolueze catre supradotare indiferent de punctul lor de plecare.” – Prof. Dr. Florian Colceag, MA in Education, specializare Gifted Education, University of Utah, SUA, expert international in educatia de excelenta; membru ECHA, WCGTC, Asia Pacific Federation of the WCGTC; membru Clubul de la Roma; membru AUSTEGA, etc.
Un om este gifted daca a ales la un moment dat aceasta cale. El se formeaza cu tot cu abilitati personale in functie de aceste alegeri. Potential toti oamenii pot fi gifted, dar majoritatea prefera sa se subutilizeze si sa traiasca fara evolutie personala, sau cu evolutie personala redusa. Aceasta caracteristica -capacitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit (task comitment) este cea care determina concentrarea eforturilor personale intr-o directie clara. Task comitment-ul este factorul declansator al formarii de abilitati si al acceptarii creativitatii in mod separat. Un om auto-motivat pentru dezvoltare personala are toate sansele de a mari valoarea propriilor abilitati. Pentru a stimula acest lucru in gifted education se foloseste gruparea copiilor in functie de abilitati.“
Asociaţia Naţională pentru Copii Supradotaţi din America:
Cineva care arată, sau are potenţial pentru a arăta, un nivel excepţional de performanţă în unul sau mai multe domenii
Familiile copiilor talentaţi şi supradotaţi din America:
Supradotare intelectuală – Rapiditate mentală şi flexibilitate mentală ce ia naştere prin ereditate şi este influenţată de mediu.
Departamentul de Educaţie din America:
Copiii talentaţi si supradotaţi sunt acei copii identificaţi de personal calificat şi care datorită unor abilităţi excepţionale sunt capabili de performanţă înaltă.
Eşti încă confuz? Respiră adânc…pentru că asta nu este tot…
Există multe feluri în care cineva îşi poate manifesta potenţialul
Abilităţi academice. Copiii pot fi supradotaţi în unul sau mai multe domenii, cum ar fi: matematica, lingvistica, muzica, artă, ştiinţe sociale sau sport. Mulţi copii supradotaţi sunt mai implicaţi atunci când sunt grupaţi în funcţie de abilităţi, astfel încât să înveţe lucruri noi şi să nu fie ţinuţi pe loc.
Gândeşte-te: La care din materii te simţi cel mai comfortabil să îţi faci temele şi de care te simţi mai atras (în sensul de a învăţa lucruri noi)?
Gândire creativă. Copiii ce posedă o gândire creativă găsesc întotdeauna noi metode de a rezolva diferite probleme. Pot alege un mod cu totul neobişnuit de a rezolva problemele şi de obicei le place să încalce sau să inventeze noi reguli.
Gândeşte-te: Ai reuşit vreodată să rezolvi o problemă la matematică mai rapid decât profesorul tău, folosind alte metode?
Abilităţi vizuale / artistice. Cei talentaţi în aceste domenii se exprimă cel mai bine prin muzică, artă, dans.
Gândeşte-te: Cunoşti pe cineva cu talent special în aceste domenii? Consideri că ai talent în vreunul din domenii?
Abilităţi de conducere. Această abilitate este caracterizată de o bună capacitate de a lua decizii şi de a planifica lucrurile. Acestor oameni le place să ia iniţiativa şi au aşteptări mari atât de la ei înşişi cât şi de la ceilalţi.
Gândeşte-te: Eşti genul de persoană organizată şi căruia îi place să le zică celorlalţi ce să facă?
Abilităţi intelectuale generale. Copiii cu abilităţi intelectuale generale sunt foarte entuziasmaţi în legătură cu orice domeniu, învaţă repede, folosesc un vocabular variat, pun întrebări.
Gândeşte-te: Înveţi repede şi din proprie iniţiativă? Şti multe lucruri din diverse domenii?
Încă nu te-ai lămurit ce este exact supradotarea?
Un lucru comun în toate abordările este acela că supradotaţii au potenţial înalt. Dacă ai potenţial înalt, creierul tău dispune de suficientă forţă şi energie pentru atingerea obiectivelor, dacă eşti perseverent.
Ce se vrea de la tine?
Răspunsul este: Toţi ştiu că eşti capabil de mai mult. Poţi depăşi cu mult sarcinile primite de la şcoală, dacă încerci. Depinde de părinţi şi profesori dacă îţi oferă oportunitatea, dar important este cum utilizezi aceste oportunităţi.
Poţi fii cea mai inteligentă persoană din lume, însă dacă nu îţi foloseşti potenţialul, acesta se poate pierde. Gandeste-te cum ar fi ca o floare sa nu primeasca apa timp de 1 zi, dar 1 luna, dar 1 an. Orice potential care nu e hranit, prin activitati care sa il stimuleze, la fel ca si o floare, se ofileste, apoi se usuca si in cele din urma, poate sa dispara.
De aceea, încă de mici trebuie să investim in noi, să muncim cu noi înșine, pentru a ne dezvolta potenţialul…